Nu är ”Instrumentalism (In memory of Jesper)” klar och släppt.

Inför tidigare album satt vi oftast separat eller i olika omgångar och arrangerade och spelade in del för del (och sammanfogade separata bitar), lade på sång efter det, med mixning långt senare. Varje låt tog därför flera månader att färdigställa, och ofta lät en och samma låt som två olika, med matchande längd.

Den här gången gjorde vi tvärtom: Jesper, jag och John satte oss på ett ställe – i Jespers lägenhet på Värnhem våren 2015 – och spelade in tillsammans från grunden till klar låt. Och istället för helt syntetiska trummor, som vi annars hade programmerat takt för takt manuellt, använde vi mer organiska metoder och ljud.

Det ledde till att vi inte fastnade i en jäkla massa pill i Logic Pro (”flytta den virveln två steg!”), utan kunde fokusera på låten. Dessutom fick Jesper möjlighet att använda gitarren på mer normala vis. Resultat blev annorlunda, mer rockigt och mindre experimentellt. Vi var överens om att vi faktiskt lät som ett band.